Segons l’últim informe de la cadena delivery Uber, la smash ha augmentat posicions en comparació amb l’hamburguesa clàssica com a preferida entre els seus usuaris i és escollida pel 30% dels participants de l’enquesta, enfront de la clàssica, escollida per un 25%. Són xifres que s’han d’agafar amb cautela, però és innegable que la Smash Burger està en boca de tothom (mai millor dit).
L’hamburguesa clàssica neix a la cuina estatunidenca del segle XX. Es diu que el seu origen remunta als venedors ambulants de menjar a la Fira mundial de St. Louis el 1904. Des de llavors ha evolucionat per a convertir-se en un símbol de la cultura gastronòmica estatunidenca. Tradicionalment, l’hamburguesa clàssica inclou un sucós tros de carn de vaca, pa suau, enciam, tomàquet, ceba i envinagrats, acompanyats de formatge, mostassa i quètxup.
El concepte de Smash Burger és relativament nou en comparació amb l’hamburguesa clàssica. Va sorgir com una alternativa ràpida i deliciosa a les hamburgueses tradicionals. La tècnica ‘smash’ implica aixafar una bola de carn picada directament a una planxa a calenta, creant una capa exterior caramel·litzada que segella els seus sucs i aporta una textura cruixent que alguns consideren ‘addictiva. La tècnica es va popularitzar a la dècada dels 2000 als Estats Units i va guanyar seguidors ràpidament per aquesta textura cruixent i pel seu sabor intens.
L’hamburguesa clàssica es caracteritza per la seva simplicitat i el seu enfocament en la qualitat dels ingredients. Utilitza carn d’alta qualitat, preferiblement amb un contingut de greix equilibrat per a assegurar suculència. Aquesta simplicitat va anar perdent força i tant a la restauració com a la llar es va començar a veure una barreja de talls cada cop més prèmiums, espècies com la tòfona i, en definitiva, es va començar a intentar posar aquest plat a un lloc que, per a molts, no li corresponia.
La Smash Burger es defineix pel seu mètode de preparació. La carn picada en forma de boles o pastilles més petites (normalment inferior als 100 grams) s’aixafa amb força contra una planxa calenta utilitzant una espàtula o un altre estri similar. Aquest procés crea una crosta caramel·litzada que li afegeix un sabor fumat i cruixent a l’hamburguesa. Tècnicament, es produeix una reacció coneguda com a reacció de ‘Maillard’ i que porta el nom del químic que la va descriure per primera vegada.
Usualment, s’acompanya amb formatge americà (cheddar), cebes saltades i envinagrats (els més comuns són els cogombrets o la salsa de cogombre). L’enciam i el tomàquet, però, són cada cop menys comuns en aquesta tipologia d’hamburguesa i han estat substituïts pel bacó cruixent picat i petites variacions de salses tradicionals.
La diferència més notòria entre una Smash Burger i una Hamburguesa Clàssica té lloc a la textura i el sabor. La Smash Burger ofereix una textura cruixent i un sabor més concentrat degut a la caramel·lització de la carn. En canvi, l’hamburguesa clàssica és més sucosa i tendeix a ressaltar la qualitat dels ingredients individuals. El temps de preparació també varia, ja que, gràcies al seu mètode de cocció a alta temperatura, la Smash Burger és molt més ràpida de cuinar.
La ubicació geogràfica influeix significativament en la preferència entre una Smash Burger i una Hamburguesa Clàssica. A àrees urbanes, on la velocitat i l’eficiència són clau, la Smash Burger tendeix a ser molt més popular. Fora de les grans ciutats, l’hamburguesa clàssica segueix predominant. A més a més, les preferències regionals poden afectar els ingredients utilitzats i els mètodes de cocció preferits.
La qualitat dels productes utilitzats a la preparació d’hamburgueses és crucial per als dos estils d’hamburgueses. Les hamburgueses clàssiques solen requerir carn d’alta qualitat, mentre que les Smash Burgers poden utilitzar talls més econòmics a causa de la seva tècnica de cocció que millora el sabor.
A Burger&Chef tenim diferents versions de picada i de Burger Meat formatejada en diferents talls, pesos i gruixos, principalment per a adaptar-la al procés de preparació. Hi ha molta diferència entre fer una hamburguesa a la planxa o a la graella, fins i tot el combustible utilitzat influeix.
En el cas de la Smash Burger, la proporció de carn i greix és fonamental, però també la procedència d’aquest greix, ja que influeix – i molt – en la caramel·lització. La nostra picada especial per a Smash Burger és el resultat de moltes proves i milers d’hamburgueses fabricades tenint en compte que el seu sabor sigui perfecte, però que siguin fàcils d’elaborar i que sempre quedin perfectes, fins i tot quan hi ha manca de temps a les cuines.
La cuina i els utensilis necessaris per a preparar una Smash Burger i una Hamburguesa clàssica varien considerablement. Per a una Smash Burger, una planxa d’alta temperatura i una espàtula resistents o un utensili dissenyat ex profeso per a aixafar una hamburguesa (smasher) són essencials. En canvi, una hamburguesa clàssica pot cuinar-se a la graella o a una paella estàndard.
A la cuina professional, els xefs poden utilitzar equips especialitzats per a maximitzar l’eficiència i la quantitat de les hamburgueses.
El mètode de cocció és una de les diferències més significatives entre una Smash Burger i una Hamburguesa Clàssica. La Smash Burger es cuina aixafant la carn contra una planxa calenta, que crea una crosta cruixent i segella els sucs. L’hamburguesa clàssica, en canvi, es cuina normalment en una graella, que permet un control més precís sobre el nivell de cocció i retenció de sucs, però requereix un major control i coneixement de la tècnica.
Durant els últims anys, l’hamburguesa clàssica ha evolucionat significativament. Els xefs han començat a experimentar amb ingredients més sofisticats i tècniques innovadores per a elevar aquest plat tradicional. S’han introduït noves carns, com el Waygu, i s’han incorporat ingredients gourmet com tòfona, foie gras i formatges artesanals, buscant oferir una experiència gastronòmica única i exclusiva.
Aquests ingredients i carns exòtiques com el Waygu, presenten desafiaments tècnics a causa dels seus punts de fusió i costos elevats.
Per a molts, la Smash Burger al nostre país és fruit d’una reacció a aquesta tendència de voler treure l’hamburguesa del context tradicional de menjar ràpid i informal. Un plat que pot ser de qualitat, però que no pot traslladar-se directament a l’alta cuina.
A 2024, les preferències del consumidor continuen evolucionant, amb una inclinació cap a opcions més saludables i sostenibles. La demanda per ingredients d’origen local i orgànic està en augment. A més a més, els consumidors busquen experiències gastronòmiques úniques, que impulsa als restaurants a innovar i diferenciar-se en un mercat competitiu. Les hamburgueses, tant les clàssiques com les smash, han d’adaptar-se a aquestes noves demandes.
En aquest sentit, totes les nostres preparacions, tant per a la Burguer clàssica com per a la Burger Smash, estan elaborades amb carn de vaca 100% nacional, procedent de granges familiars que es troben a un radi de màxim 150 km del nostre obrador. Tot el procés és controlat per part de Butcher&Chef, que permet oferir el millor producte amb màximes garanties de sabor, qualitat i reduint al mínim els impactes negatius associats a l’activitat.
Tant la Smash Burger com l’Hamburguesa Clàssica tenen els seus propis mèrits i seguidors. L’elecció entre l’una o l’altra depèn de les preferències personals i el context en què es serveixen.
La Smash Burger ofereix una experiència ràpida i cruixent, mentre que l’hamburguesa clàssica ressalta la qualitat i el sabor dels ingredients individuals.
A 2024, ambdues tendències continuen evolucionant, influenciades per la innovació i les preferències canviants dels consumidors. El futur de l’hamburguesa està ple de possibilitats delicioses i emocionants.