Smash Burger versus Classic Burger: Tendències en la restauració en 2024

En els últims anys, el món de les hamburgueses ha experimentat una revolució significativa. Un nou estil ha emergit amb força entre els amants d'aquest plat icònic: la Smash Burger. Ha desbancat completament a la resta de burgers?

10/06/2024
Smash Burger versus Classic Burger: Tendències en la restauració en 2024

Segons l’últim informe de la cadena delivery Uber, la smash ha augmentat posicions en comparació amb l’hamburguesa clàssica com a preferida entre els seus usuaris i és escollida pel 30% dels participants de l’enquesta, enfront de la clàssica, escollida per un 25%. Són xifres que s’han d’agafar amb cautela, però és innegable que la Smash Burger està en boca de tothom (mai millor dit).

Història de l’Hamburguesa Clàssica

L’hamburguesa clàssica neix a la cuina estatunidenca del segle XX. Es diu que el seu origen remunta als venedors ambulants de menjar a la Fira mundial de St. Louis el 1904. Des de llavors ha evolucionat per a convertir-se en un símbol de la cultura gastronòmica estatunidenca. Tradicionalment, l’hamburguesa clàssica inclou un sucós tros de carn de vaca, pa suau, enciam, tomàquet, ceba i envinagrats, acompanyats de formatge, mostassa i quètxup.

Història de la Smash Burger

El concepte de Smash Burger és relativament nou en comparació amb l’hamburguesa clàssica. Va sorgir com una alternativa ràpida i deliciosa a les hamburgueses tradicionals. La tècnica ‘smash’ implica aixafar una bola de carn picada directament a una planxa a calenta, creant una capa exterior caramel·litzada que segella els seus sucs i aporta una textura cruixent que alguns consideren ‘addictiva. La tècnica es va popularitzar a la dècada dels 2000 als Estats Units i va guanyar seguidors ràpidament per aquesta textura cruixent i pel seu sabor intens.

 

Definició d’Hamburguesa Clàssica


L’hamburguesa clàssica es caracteritza per la seva simplicitat i el seu enfocament en la qualitat dels ingredients. Utilitza carn d’alta qualitat, preferiblement amb un contingut de greix equilibrat per a assegurar suculència. Aquesta simplicitat va anar perdent força i tant a la restauració com a la llar es va començar a veure una barreja de talls cada cop més prèmiums, espècies com la tòfona i, en definitiva, es va començar a intentar posar aquest plat a un lloc que, per a molts, no li corresponia.

 

Definició de Smash Burger

 

La Smash Burger es defineix pel seu mètode de preparació. La carn picada en forma de boles o pastilles més petites (normalment inferior als 100 grams) s’aixafa amb força contra una planxa calenta utilitzant una espàtula o un altre estri similar. Aquest procés crea una crosta caramel·litzada que li afegeix un sabor fumat i cruixent a l’hamburguesa. Tècnicament, es produeix una reacció coneguda com a reacció de ‘Maillard’ i que porta el nom del químic que la va descriure per primera vegada.

Usualment, s’acompanya amb formatge americà (cheddar), cebes saltades i envinagrats (els més comuns són els cogombrets o la salsa de cogombre). L’enciam i el tomàquet, però, són cada cop menys comuns en aquesta tipologia d’hamburguesa i han estat substituïts pel bacó cruixent picat i petites variacions de salses tradicionals.

Comparació entre Smash Burger i Hamburguesa Clàssica

 

La diferència més notòria entre una Smash Burger i una Hamburguesa Clàssica té lloc a la textura i el sabor. La Smash Burger ofereix una textura cruixent i un sabor més concentrat degut a la caramel·lització de la carn. En canvi, l’hamburguesa clàssica és més sucosa i tendeix a ressaltar la qualitat dels ingredients individuals. El temps de preparació també varia, ja que, gràcies al seu mètode de cocció a alta temperatura, la Smash Burger és molt més ràpida de cuinar.

 

 

Influència de la ubicació, aspectes geogràfics

 

La ubicació geogràfica influeix significativament en la preferència entre una Smash Burger i una Hamburguesa Clàssica. A àrees urbanes, on la velocitat i l’eficiència són clau, la Smash Burger tendeix a ser molt més popular. Fora de les grans ciutats, l’hamburguesa clàssica segueix predominant. A més a més, les preferències regionals poden afectar els ingredients utilitzats i els mètodes de cocció preferits.

 

Productes utilitzats, la matèria primera

 

La qualitat dels productes utilitzats a la preparació d’hamburgueses és crucial per als dos estils d’hamburgueses. Les hamburgueses clàssiques solen requerir carn d’alta qualitat, mentre que les Smash Burgers poden utilitzar talls més econòmics a causa de la seva tècnica de cocció que millora el sabor.

 

La Smash Burger ONE i la resta de la gamma.

 

A Burger&Chef tenim diferents versions de picada i de Burger Meat formatejada en diferents talls, pesos i gruixos, principalment per a adaptar-la al procés de preparació. Hi ha molta diferència entre fer una hamburguesa a la planxa o a la graella, fins i tot el combustible utilitzat influeix.

En el cas de la Smash Burger, la proporció de carn i greix és fonamental, però també la procedència d’aquest greix, ja que influeix – i molt – en la caramel·lització. La nostra picada especial per a Smash Burger és el resultat de moltes proves i milers d’hamburgueses fabricades tenint en compte que el seu sabor sigui perfecte, però que siguin fàcils d’elaborar i que sempre quedin perfectes, fins i tot quan hi ha manca de temps a les cuines.

 

Tipus de Cuina i Utensilis

 

La cuina i els utensilis necessaris per a preparar una Smash Burger i una Hamburguesa clàssica varien considerablement. Per a una Smash Burger, una planxa d’alta temperatura i una espàtula resistents o un utensili dissenyat ex profeso per a aixafar una hamburguesa (smasher) són essencials. En canvi, una hamburguesa clàssica pot cuinar-se a la graella o a una paella estàndard.

A la cuina professional, els xefs poden utilitzar equips especialitzats per a maximitzar l’eficiència i la quantitat de les hamburgueses.

Mètodes de cocció

 

El mètode de cocció és una de les diferències més significatives entre una Smash Burger i una Hamburguesa Clàssica. La Smash Burger es cuina aixafant la carn contra una planxa calenta, que crea una crosta cruixent i segella els sucs. L’hamburguesa clàssica, en canvi, es cuina normalment en una graella, que permet un control més precís sobre el nivell de cocció i retenció de sucs, però requereix un major control i coneixement de la tècnica.

 

Evolució de l’Hamburguesa Clàssica, el salt a l’Hamburguesa Gourmet i nous ingredients

 

Durant els últims anys, l’hamburguesa clàssica ha evolucionat significativament. Els xefs han començat a experimentar amb ingredients més sofisticats i tècniques innovadores per a elevar aquest plat tradicional. S’han introduït noves carns, com el Waygu, i s’han incorporat ingredients gourmet com tòfona, foie gras i formatges artesanals, buscant oferir una experiència gastronòmica única i exclusiva.

Aquests ingredients i carns exòtiques com el Waygu, presenten desafiaments tècnics a causa dels seus punts de fusió i costos elevats.

Per a molts, la Smash Burger al nostre país és fruit d’una reacció a aquesta tendència de voler treure l’hamburguesa del context tradicional de menjar ràpid i informal. Un plat que pot ser de qualitat, però que no pot traslladar-se directament a l’alta cuina.

 

 

Preferències del Consumidor a 2024

A 2024, les preferències del consumidor continuen evolucionant, amb una inclinació cap a opcions més saludables i sostenibles. La demanda per ingredients d’origen local i orgànic està en augment. A més a més, els consumidors busquen experiències gastronòmiques úniques, que impulsa als restaurants a innovar i diferenciar-se en un mercat competitiu. Les hamburgueses, tant les clàssiques com les smash, han d’adaptar-se a aquestes noves demandes.

En aquest sentit, totes les nostres preparacions, tant per a la Burguer clàssica com per a la Burger Smash, estan elaborades amb carn de vaca 100% nacional, procedent de granges familiars que es troben a un radi de màxim 150 km del nostre obrador. Tot el procés és controlat per part de Butcher&Chef, que permet oferir el millor producte amb màximes garanties de sabor, qualitat i reduint al mínim els impactes negatius associats a l’activitat.

Conclusió

 

Tant la Smash Burger com l’Hamburguesa Clàssica tenen els seus propis mèrits i seguidors. L’elecció entre l’una o l’altra depèn de les preferències personals i el context en què es serveixen.

La Smash Burger ofereix una experiència ràpida i cruixent, mentre que l’hamburguesa clàssica ressalta la qualitat i el sabor dels ingredients individuals.

A 2024, ambdues tendències continuen evolucionant, influenciades per la innovació i les preferències canviants dels consumidors. El futur de l’hamburguesa està ple de possibilitats delicioses i emocionants.

Productes relacionats

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a mantenir la sessió, oferir una millor experiència, obtenir dades estadístiques de navegació dels usuaris i mostrar-te publicitat personalitzada sobre la base d’un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Per a més informació consulta la Política cookies.

Pots acceptar totes les cookies prement el botó “Acceptar i continuar” o configurar-les o rebutjar el seu ús prement el botó “Configurar”.